Bästa kläderna för svenskt friluftsliv

Den svenska allemansrätten har gjort att det är en självklarhet för de flesta svenskar att åtminstone några gånger om året ge sig ut i naturen, oavsett om det handlar om en enkel promenad i skogen för att plocka svampar eller en tvåveckors campingresa för bergsbestigning i fjällen. Lika självklart som det är att tillbringa tid i naturen är det att ha på sig passande kläder för det man ska göra – för som det svenska ordspråket säger så finns det inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Det finns inte heller någon anledning att ha på sig dåliga kläder, eftersom det idag finns ett stort utbud av friluftskläder som är både funktionella och snygga. Man behöver med andra ord inte välja mellan att vara bekväm och att vara chic när man är ute i naturen.

Ett måste för att ägna sig åt svenskt friluftsliv är en bra skaljacka. Rent estetiskt kan man hitta allt från diskreta, svarta skaljackor till skaljackor i neonfärger – alla kan med andra ord hitta något de gillar. Det man ska tänka på funktionellt sett är att jackan är helt vindtät och gärna vattentät, så att den även kan fungera som regnjacka. Det kan också vara bra att inte köpa en skaljacka som sitter för tajt, eftersom det är praktiskt att kunna ha flera lager på sig under jackan.

Självklart är skor också en viktig del av ens outfit när man ger sig ut i den svenska naturen. Valet av sko beror på aktivitet – om man ska gå ut i skogen för att plocka svamp eller bär passar ett par högskaftade gummistövlar bäst, för att skydda fötterna mot väta och för att skydda benen mot kvistar och grenar, medan ett par rejäla vandrarkängor är ett bättre val för fjällvandring. Det är dock en stor fördel om även vandrarkängorna är vattentäta – svenskt väder är generellt ganska blött, oavsett årstid, och ett par blöta och kalla fötter kan förstöra vilken utflykt i naturen som helst.

Ett annat oumbärligt plagg, särskilt för friluftsliv på hösten och vintern, är ett underställ. Understället används som lagret närmast kroppen, och ska både släppa ut fukt och hålla inne kroppsvärmen. Ett underställ i ull är det bästa valet, eftersom ull håller värmen även när det blir fuktigt, till exempel genom svett.

Den enda nackdelen med den här typen av kläder är att man får vad man betalar för, eller snarare, man måste betala för det man vill ha. Om man vill ha friluftskläder i bra kvalitet, kostar det med andra ord en rejäl slant. Ska man ut på en campingresa eller en vandring i fjällen, och behöver uppdatera sin garderob med en schysst skaljacka eller ett par täckbyxor akut, kan det därför vara bra att veta om att man kan ta ett snabblån hos Mobillån. På det sättet kan man skaffa alla kläder man behöver inför resan, hålla sig varm och torr medan man är ute i naturen, och sedan betala tillbaka lånet när man kommer tillbaka och har pengar.

Mode online
Previous post
Sy dina egna kläder
Next post
speculor