Mode online

E-handeln tar över en allt större andel av handeln som helhet, i takt med att allt fler e-butiker öppnar, med att utbudet online ökar och att allt fler kunder inser de fördelar som det innebär att handla online. Hur ser det då ut om man skulle vilja handla mode online? Vi tänkte titta närmare på fördelarna och nackdelarna med att handla från klädbutiker online.

En av de stora fördelarna är det som nämndes ovan, nämligen utbudet. När man handlar online har man tillgång till ett närmast obegränsat antal butiker i hela världen med bara några klick, vilket betyder att man kan hitta i princip vad som helst som man letar efter i modeväg. Det leder oss in på en annan fördel med att handla mode online, nämligen bekvämligheten. Man kan handla från butiker i hela landet, och även utomlands, utan att faktiskt behöva ta sig till eller mellan dessa butiker – man kan titta ut och köpa kläder hemma från sin egen soffa.

Ytterligare en fördel med att handla kläder online är priset, som oftast är avsevärt lägre än i fysiska butiker. Det beror på en rad olika faktorer, till exempel att e-butikerna kan köpa in betydligt större uppsättningar av varje plagg (eftersom de har större lager), vilket minskar priset. Undantaget från detta är de butiker som erbjuder både fysiska butiker och onlineshopping, såsom de flesta stora klädkedjor i Sverige, eftersom dessa måste hålla samma priser i butik som på nätet.

Självklart finns det dock även vissa nackdelar med att handla mode online, där den främsta är att man inte kan prova kläderna innan man handlar. Det betyder att man måste vara mycket noga när man beställer, och exempelvis läsa säljarens beskrivning av plaggets material och passform, för att bilda sig en uppfattning om vilken storlek man behöver. Ibland finns det även en storleksguide med mått angivna, och i de fallen bör man naturligtvis använda sig av den. Det kan också vara bra att leta efter recensioner skrivna av andra köpare, som kan ge tips om huruvida plagget var ovanligt litet eller stort i storleken. En annan nackdel med att handla online är att man måste ha en viss grad av framförhållning, eftersom det vanligtvis tar mellan 2 och 5 vardagar att få hem sitt paket med kläder.

Det är dock inte bara mode som man kan köpa online – smink online, i e-butiker som Eleven.se, är också vanligtvis billigare än i fysiska butiker. Precis som när man köper kläder är dock nackdelen att man inte kan prova ut produkterna innan. Om man ska köpa en foundation eller ett läppstift kan det därför vara en bra idé att prova nyansen i en fysisk butik, innan man köper produkten online.

Trendigt herrmode
Previous post
Bästa kläderna för svenskt friluftsliv
Next post
speculor