Klockmode

Klockan är en tidlös accessoar som är lika aktuell idag som den var för 100 år sedan, trots att vi idag har ständig tillgång till tiden på våra mobiltelefoner. Kanske är det just på grund av det som en fin klocka av välkänt märke har blivit en verklig statussymbol. Klockor är mer motståndskraftiga mot trender än andra kläder och accessoarer, vilket sannolikt beror på att det är en stor investering att köpa ett kvalitetsarmbandsur (som ju kan kosta allt från 30 000 till långt över 100 000 kronor). Man gör den investeringen med tanken att man ska kunna bära klockan under många årtionden, och kanske även att ens barn ska kunna ärva klockan. Då vill man ha en tidlös och klassisk modell, som inte går ur mode.

Trots det går det inte att undvika vissa trender och tendenser. En intressant trend som man kunde börja se för några år sedan, runt 2013, var till exempel att damklockor fick ta allt större plats hos de stora modehusen, både bokstavligen och bildligt; modehusen började tillverka egna kollektioner med damklockor, samtidigt som trenden för damklockor var en allt större urtavla. Vid en punkt var damklockorna till och med större än det som anses vara normal ”herrstorlek”, medan herrklockorna krympte till urtavlor på runt 40 millimeter, som kan sägas vara en unisex-storlek.

En mer nylig trend inom klockmodet är självklart smartklockan, det vill säga de digitala klockor som är kopplade till en mobiltelefon. Klockfantaster med ett intresse för klockor anser dock sannolikt inte att en smartwatch egentligen är en klocka – snarare en teknikpryl.  Om du vill se exempel på vilka trender som gäller för analoga klockor 2018 hittar du herrklockor från kända tillverkare hos Klockimport.com. Gällande damklockorna går trenden från de stora, kraftiga klockorna som var populära år 2013 till en mer stilren och smäcker modell, med metallarmband i roséguld eller stål, och en enkel urtavla utan för mycket utsmyckningar. En annan trend är svarta klockor, antingen i form av svarta armband i läder eller plast, eller en mattsvart urtavla (eller både och). Om man föredrar mer färg i sin vardag behöver man dock inte oroa sig, eftersom pastellfärger även fortsatt är trendigt – ett armband i mintgrönt eller ljusrosa, i kombination med en urtavla i guld, är till exempel lika snyggt år 2018 som det var år 2017.

Jeans – ett mode som inte går ut tiden
Previous post
Uppdatera din garderob
Next post
speculor