Uppdatera din garderob

Hur ofta har man inte öppnat sin garderob och tänkt att man inte ens använder hälften av kläderna som hänger där inne? Och trots det kan det kännas som att man inte har något att ta på sig. Det beror sannolikt på att man är trött på många av de plagg som man har. Men istället för att göra en garderobsrensning, och ge bort alla kläder man inte använder (för det vore ju ett kolossalt slöseri att bara slänga dem), kan man gå igenom sin garderob för att se vilka plagg man skulle kunna uppdatera med några enkla åtgärder. På det sättet minskar man inte bara sin konsumtion av kläder (vilket är bra för miljön), utan man kommer också att få en hel drös nya plagg som man faktiskt kommer att vilja använda.

För att få inspiration kan man kika runt på modetidningarnas hemsidor för att spana in vilka de senaste trenderna är. En trend som till exempel lätt kan implementeras i ens garderob är cutouts, eftersom det innebär att man tar bort tyg från plagg. Om man till exempel har en vanlig, långärmad tröja som man vill uppdatera och göra mer trendig kan man helt enkelt klippa ett hål i den form och storlek man vill på vardera axeln, och fålla kanterna, för att få det som kallas en “cold shoulder”-tröja. Risken med att surfa runt och spana in de senaste trenderna är dock att man kan falla för ett dyrt designerplagg som är bortom ens egen förmåga att återskapa, och sannolikt bortom ens egen plånboks kapacitet att köpa. En lösning kan då vara att ta ett lån från snabbfinans.se för att ha råd att köpa plagget. Sedan får man spara in på klädinköpen och hålla sig till sina egna, omsydda kläder ett tag medan man betalar tillbaka lånet. Men alla fashionistor vet att det är värt det för att ha ett plagg man drömmer om.

Något annat som är enkelt att förändra är längden på plagg. Det går till exempel att både förlänga och förkorta en klänning eller en kjol. Förkorta gör man helt enkelt genom att klippa kjolen så kort man vill ha den, och sedan fålla nederkanten. Det gäller bara att räkna med invikningen av fållen när man klipper, så att kjolen inte blir för kort. Om man istället vill förlänga kjolen får man lägga till tyg i nederkanten genom att sy fast det rätsida mot rätsida med kjolen. I detta fall är det enklare att fålla nederkanten innan man syr fast tyget i kjolen.

Ett bra sätt att hitta tyg som kan användas för att göra om andra plagg i ens garderob är att leta efter kläder med färger och mönster man tycker om i second hand-butiker. Där kan man också hitta plagg som med några få uppdateringar kan läggas till ens nya, trendiga garderob.

Klockmode
Previous post
Trendigt herrmode
Next post
speculor