Vem beslutar vad som blir mode?

Det enkla svaret på frågan är att det beror på en mängd olika faktorer. Utan att göra det alltför komplicerat går det dock att säga att mycket mode går att härleda till en inflytelserik topp bestående av olika influencers och modehus. Modeexperten Colin McDowell beskriver det som att mode “sipprar nedåt”.

 

Mode i all ära, trender kommer och trender går – men det finns vissa av dem som består. Till trenderna som hållit i sig ett tag vid det här laget hör väl Canada Goose. Varma jackor av hög kvalitet, perfekt anpassade till klimatet i Kanada som, självklart, påminner en hel del om hur vi har det i Sverige. Om du vill vara moderiktig på ett tidlöst sätt är Canada Goose ett självklart val. Hos Johnells.se hittar du ett brett sortiment av Canada Goose för dam.

Trendsättare i historien

Blickar vi bakåt i historien så är det relativt enkelt att säga vem som dikterade modet. Precis som idag var dock mode ett sätt att visa din status. Att följa de senaste modetrenderna var att berätta för världen att du hade gott om pengar och ledig tid. Och vilka var det som hade mest pengar och ledig tid? Kungar, drottningar, adel och annat fint folk. Det var också till största grad de som förr i världen beslutade om vad som skulle bli mode. Under större delen av 1900-talet var det rimligt att säga att det var de stora modehusen som dikterade trenderna. Idag är det inte riktigt så enkelt.

Feedback

Det är fortfarande sant att en stor del av modet dikteras uppifrån. Nu när sociala medier spelar stor roll blir det däremot mer komplicerat i och med att feedback-looparna är fler. Men det går också att förklara med relativt enkla mekanismer. Kom dock ihåg att alla aktörer i kedjan tar emot feedback som i sin tur påverkar riktningen modet går åt. Alla modehus försöker så att säga förutse vad som kommer att vara trendigt den närmsta framtiden, samtidigt som de också är trendsättare själva. En viktig faktor utanför modehusen som påverkar världens trender är internationella relationer. Hur handelsrelationerna ser ut internationellt påverkar till exempel vilka material som finns tillgängliga.

Annars består de främsta trendsättarna inom fashion idag av influencers. Ta Kim Kardashian West som exempel, med dryga 150 miljoner följare på Instagram har hon makt nog att göra avtryck. Men, än en gång, det finns feedback-loopar som komplicerar det hela. Musik, filmer, politik, subkulturer och vanliga kids på gatorna påverkar modetrenderna. Snart sagt allt har en inverkan på prognoserna för modetrender. En del säger att också normer och värderingar blivit viktiga faktorer. Till exempel att hållbarhet blivit en norm som i någon mån visar vägen för vart modet är på väg.

Matchande set är sommarens trendigaste plagg
Previous post
FKA Twigs kombinerar mode, musik och TV!
Next post
speculor