FKA Twigs kombinerar mode, musik och TV!

För några månader sedan uppträdde den brittiska stjärnan FKA Twigs på New Yorks Red Bull musikfestival där hon förvandlade scenen till en teatralisk värld med Alexander McQueen-kläder. Sångerskan har alltid varit populär bland modeeliten då hon ständigt vågar göra mode på ett vågat sätt.

Det är inte särskilt förvånande att förstå varför FKA Twigs har hängivna följare, då hon ständigt inspireras av nya designers med en avant-gardekänsla. Hennes scenkläder har de senaste månaderna varit inspirerade av barocken men även gotiska inslag syns tydligt. För stjärnans senaste musikvideo, har hon kombinerat mode, musik och fått inspiration från TV-världen med Handmaids Tale. I videon för hennes kommande album Magdalene, syns FKA Twigs i en nattklubb med latexjacka och som kontrast följer vi sedan sångerskan i en helt annan miljö – där hon syns i en Ed Marler-klänning, i romantisk tappning på den engelska landsbygden. Här kontrasterar hon alltså innerstadens urbana klädkultur med en mer traditionell och romantisk stil på landsbygden. Twigs har tagit inspiration från Handmaid’s Tale, som är en dystopisk värld där kvinnor blir förtryckta och förslavade att bli barnafödare åt religiösa män och kvinnor.

Den originella stjärnan arbetar ofta med designern Ed Marler och i den här videon ser vi sångerskan iklädd hans design i både klubbscenen såväl som ute på landet. De båda jobbar ofta tillsammans eftersom de har en organisk syn på de olika projekten och har en liknande vision. Den stora bomullsklänningen i den andra delen av musikvideon inspirerades av Marles senaste modeshow och ger enligt designern en känsla av den Edvardianska eran. Den eran var känd för att bland annat introducera mameluckerna som blev en stor hit bland kvinnor. Mamelucker är en slags tidig byxa som påminner om harembyxor och blev populära i mitten av 1800-talet. Om du gillar den edvardianska stilen, så finns det soffbord och andra möbler som är inspirerade av denna romantiska stil som kan köpas online idag. Dessa mamelucker startade en revolution bland kvinnokläder på 1800-talet. För övrigt använder FKA Twigs dessa mamelucker i scenen när hon försöker att springa bort från sitt förflutna i videon. Sättet hon inkorporerar musik, mode och en teatralisk känsla – är det som gör att sångerskan känns helt rätt i tiden. Hon använder sig även ofta av brittiska designers som är på uppgång även om hon är tydligt inspirerad av McQueens avant-gardedesign.

Det är tydligt att Twigs hämtar inspiration från sitt brittiska arv, då hon i många avseenden tar inslag från barockens teatraliska smycken och även gotiska traditioner. Det senaste albumet har som sagt tagit mycket inspiration från edvardianska eran, då det finns många romantiska inslag i sångernas kläder. Men hon blandar gärna stilen med modern streetwear, vilket ger Twigs en nutida känsla. Det är få artister idag som kombinerar dessa historiska referenser med moderna och fantasifulla idéer såsom FKA Twigs gör i sin musikvärld.

Vem beslutar vad som blir mode?
Previous post
Vårens och sommarens mode 2019
Next post
speculor